Vücudumuzun her yerinde, kıl köklerinde yağ bezeleri vardır ve buna saç kıl köklerimiz de dahildir. Saç derisinde sıkça bulunurlar. Fazla yağlanma saçlarımızda değil, saç derisinde meydana gelir. Saçtaki yağlanmanın birçok nedeni vardır:
- Hormonlar
- Düzensiz yıkama
- Kullanılan şampuanlar
- Uzun saçlar
- Masaj
Yağlı saçların temizliği düzenli yapılmazsa kötü bir görüntü oluşur ve bu kişilerde en büyük sorunlardan biridir. Yağlı saçlar kolay şekle girmez, daha çabuk kirlenir. Düzenli temizlik yapılmazsa saç derisindeki gözenekleri tıkar, kepek oluşumunu tetikler ve saç derisinde kaşıntı ve kızarıklıklar meydana gelir.
Yağlı Saç Bakımı İçin Yapılması Gerekenler - Öncelikle saç tipinizi tespit etmelisiniz. Eğer bunu kendiniz yapamıyorsanız, bir kuaförden yardım alabilirsiniz.
- Yağlı bir saça sahipseniz, saçlarınızı her gün değil, düzenli olarak 2-3 günde bir yıkamalısınız. Her gün yıkanan saç derisi daha çok yağ üretir ve saçlarınız daha çabuk yağlanır.
- Saç tipinize uygun yıkama ürünlerini kullanmalısınız. Yağlı saçlar için hemen hemen tüm markalarda şampuan, saç kremi ve bakım ürünleri vardır. Seçiminizi bu yönde yapmalısınız. Saç kremini saç diplerinize değil, sadece saç uçlarına kullanmalı, hatta mümkün olduğunca kullanmamalısınız.
- Saçınızı ılık su ile yıkayın ve duştan çıkmadan önce başınıza soğuk su tutun. Bu, saç derisindeki gözenekleri küçültmeye yardımcı olacaktır.
- Saçlarınızı şekillendirmek için jöle, köpük, briyantin ve yağlı bakım ürünleri kullanmayın. Bu ürünler saçınızın daha çabuk yağlanmasını sağlar.
- Saçlarınızı ısı ile kurutmayın. Yağ üretimi ısı ile daha da artacaktır. Fön, maşa ve düzleştirici gibi cihazlardan uzak durun.
- Elleriniz ile saçınızla sürekli oynamayın. Elinizdeki yağ da saçlarınızı daha fazla yağlandıracaktır.
Yağlı Saç Bakımı Bitkisel Kürler - 10 gram ıhlamur çiçeği ile 1 limon kabuğu rendesini, 1 litre su ile kaynatıp, 10 dakika demlemesi için bekletin ve süzün. 1 yemek kaşığı elma sirkesini ekleyin ve bu karışımı saç diplerinize uygulayın. 15-20 dakika bekledikten sonra saçlarınızı ılık su ile durulayın.
- 1 fincan maden suyu, 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 yemek kaşığı deniz tuzu ve 1 yemek kaşığı polen tozunu karıştırın ve bu karışımı saç diplerinize uygulayın. 1 saat bekleyin ve saçlarınızı ılık su ile durulayın.
- 1 fincan elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı kekik suyu, 1 çay kaşığı deniz suyu ve 1 bardak suyu karıştırın ve saç diplerinize bu karışımı masaj yaparak uygulayın. Sıcak ve nemli bir havlu ile saçlarınızı sarın. 2 saat bekledikten sonra saçlarınızı ılık su ile yıkayın.
Önemli Notlar
Yağlı saç bakımı yaparken dikkat edilmeli, saç derisindeki yağı tamamen yok etmek saç derisine ciddi zararlar verebilir. Yağlı saçın dezavantajları olduğu kadar avantajları da vardır. Örneğin, yağlı saçlar çabuk yıpranmaz, kırılmaz, soğuk, sıcak, rüzgârlı ve tozlu havalarda dayanıklılığı artırır.
|
Aref
24 Temmuz 2024 ÇarşambaSaçlarımın çok çabuk yağlanmasından dolayı sürekli yıkamak zorunda kalıyorum. Ancak her gün yıkamanın daha fazla yağlanmaya sebep olduğunu öğrendim. Bu durumu nasıl dengeleyebilirim? Ayrıca, elma sirkesi ve deniz tuzu gibi doğal çözümler etkili olur mu?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Aref,
Saçlarının çabuk yağlanması can sıkıcı olabilir, ancak bu durumu dengelemek için bazı önerilerim var. Öncelikle, saçlarını her gün yıkamak, saç derisinin daha fazla yağ üretmesine neden olabilir. Bu nedenle, yıkama sıklığını azaltarak başlayabilirsin. Örneğin, ilk etapta iki günde bir yıkamayı deneyebilirsin. Zamanla, saç derin bu yeni rutine alışacak ve yağ üretimi de azalacaktır.
Elma sirkesi ve deniz tuzu gibi doğal çözümler kesinlikle denemeye değer. Elma sirkesi, saç derisinin pH dengesini sağlar ve bu da yağ üretimini azaltabilir. Duş sonrası durulama suya bir miktar elma sirkesi ekleyebilirsin. Deniz tuzu ise saç derisini temizlemeye yardımcı olabilir. Bir sprey şişesine su ve deniz tuzu karışımı hazırlayarak saç derine uygulayabilirsin.
Ayrıca, yağsız şampuanlar ve saç derisini fazla yağlandırmayan hafif şampuanlar kullanmaya dikkat etmelisin. Ve tabii ki, beslenmene de dikkat ederek yağlı yiyeceklerden kaçınmaya çalış.
Umarım bu öneriler işine yarar!