{ "title": "Saç Kınası", "image": "https://www.sacbakimi.com.tr/images/sac-kinasi.gif", "date": "20.01.2024 03:11:33", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "
Saç kınasına geçmeden önce kına hakkında biraz bilgi vereyim: Kına adını bitkisinden almaktadır. Kına önceleri süsleme amaçlı değil de çölde yaşayan insanlar tarafından kol ve bacaklarına sürülerek koruma amaçlı kullanılmıştır. Saç kınası geçmişten günümüze kadar ulaşmış bir kültürdür. Tarihe ışık tuttuğumuzda atalarımızın saç kınasını uzun yıllar sağlık amaçlı kullanmış ve saçlarını güçlendirdiğini düşünmüşlerdir. Saç kınası bu süreçte askere gönderilen gençlerin saçlarına sürülmüş ve bu adet vatan için kurban olsunlar diye yapılmıştır. Bu adetin bu şekilde olmasının sebebi İslam Dininde ilk kurbanın kınalı bir şekilde yeryüzüne indirildiğine inanılmasıdır.

Kimyasal saç boyaları saça zarar verir. Bu boyalar saçın doğal yapısını bozarak matlaşmaya, sertleşmeye; dolayısıyla yıpranmaya ve kırılmaya neden olur. Saç kınası kimyasal saç boyalarının aksine saçın doğal yapısına zarar vermez. Yumuşaklık, ışıltı ve hacim kazandırır; saç kremi ihtiyacını ortadan kaldırır. Kınanın yapısında kimyasal boyalar kadar renk olmasa da içerisine konulan malzemelerle farklı renkler elde etmek mümkündür.

Saç Kınası Tarifi

Saç kınası tarifim koyu tonlu kına rengi elde etmek isteyenler içindir. Bu tarif saçın kendi rengi ile bütünleştiği için boyadan farklı bir kızıllık verir; Koyu kumralsanız abanoz rengine yakın bordomsu bir kızıl oluyor. Tarifte kullanılan malzemeler.
Saç Kınası Nasıl Yapılır?

Saç kınası hazırlanışı için, İlk üç maddedeki malzemeleri bir buçuk su kaynağı ile kaynatmalı, suyun rengi kopkoyu olduğunda altı kapatılmalı ve ılıması için bekletilmelidir. Bütün sıvılar birbirine eklemeli daha sonra kınayı geniş bir kaba koyarak, sıvı karışımıyla yavaş yavaş açmalısınız. Saç kınasının kıvamı sürülebilir olmalı ama akmamalı; suyu yavaş yavaş katın ki saç kınası cıvık cıvık olmasın. Kıvamı bulduktan sonra içine besleyici yağlar, limon suyunu ve vitamin ampullerini ekleyip iyice karıştırın.

Saç Kınasının Uygulama Aşaması

Saç kınasını; saç boyar gibi saçlarınızı ayırın ve sürün. Kökten uza iyice saçınıza saç yedirin ve tam tepenizde tüm saçınızı toplayın. Tüm saçınıza kına sürdükten sonra yaz mevsiminde güneşte, kış mevsiminde ise saç kurutma makinesi ile dış kısımlarını kurutup bir tülbentle başınızı sarın. Bu tülbentle 8 saat bekleyin, isteyen 1 gecede bekleyebilir. Tabi sizin için işkence olmayacaksa:)

Saç kınalı saçlarınızı yıkarken önce suya kınayı tamamen akıtıp sonra da bir kez şampuanlayın. İki hafta kadar her banyoda biraz akar.

" } ] }