{ "title": "Beyaz Saçlar", "image": "https://www.sacbakimi.com.tr/images/beyaz-saclar.jpg", "date": "20.01.2024 04:36:01", "author": "Nurgül", "article": [ { "article": "
Beyaz Saçlar; Beyaz saçın sebeplerinden ilki genetik ve ırsi olarak bilinmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde beyaz ırktan olan kişilerin saçları 30'lu yaşlardan itibaren genellikle beyazlaşmaya başlıyor. Beyaz ırktan gelenlerin yaşları 50 olduğunda ise saçlarının tamamen beyazlamış olma durumu %50 civarındadır. Siyah ırkta ise saç beyazlama yaşı 44 olarak belirlenmiştir. Diğer bir neden ise kalıtımsallık olarak bilinmektedir. Kişilerin saçlarının ebeveynleriyle aynı yaşlarda beyazlamaların oluştuğu da gözlenmektedir.

Değişik renklerde ve şekillerde olmalarına karşın aslında saçlar da tıpkı tırnaklar gibi keratinden meydana gelen ölü maddelerdir. Kişilerin doğumlarından 3 ay öncesinden hayatları süresince sahip olacakları saç foliküllerinin tamamı oluşur. Koyu renkli saçlar için 108.000, açık renkli saçlar için 140.000 ve kızıl renkli saçlar için 90.000. Var olan tüm foliküllerin dibinde, saç derisinin ikinci tabakası yani dermis özelliği ile beslenen saç hücresi bulunmaktadır.

Dermis hücresinin içinde bulunan bir özellikle papila ve matriks her bir saç telini var eden kimyasalları toplayarak birleştirir. Bir tek saç teli uzama sırasında yüzlerce melanin pigmentiyle çevrelenmiştir. Melanosit diye adlandırılan hücreler iki ana “rengi” oluşturup karıştırarak, kişilerin değişik tonlardaki saç renklerini oluştururlar.

Bazı kişilerin doğduklarında saç renkleri sapsarıdır, ancak ilerleyen zamanlarda melanositler hareketlendikçe sarı olan saçların rengi koyulaşır. Saçlarda meydana gelen bu koyulaşmalar kişilerde orta yaşlara kadar devam eder.

Beyaz saç, saçın renginin grileşmiş olması aslında renkli saçlarla ve yeni oluşan beyazların karışımından farklı bir durum değildir. Saç renginin tonuna bağlı olarak saçların %50 kadarı beyazlaştığında, diğer renkli saçlarla olan birlikteliği kişileri gri saçlı kimselere dönüştürür. Nedeni ise beyaz saçlar ve renkli saçlar arasındaki kontrast, genellikle esmerlerde daha çok belli olur. Renk tonları açık olan saçların tamamen grileşmesi oldukça güçtür. Herpes, sıtma, tifüs veya oldukça ağır veya yoğun geçirilen grip gibi diğer hastalıklarda saçların beyazlamasına sebep olabilir. Bunların yanı sıra radyasyon etkisi, şeker hastalığı, yoğun travma, tiroit bezlerinin hızlı çalışması, ülserli kolit, kansızlık ve kötü beslenme de saçların aklaşmasına sebep olan diğer faktörlerdir.
" } ] }